Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym Pozycja obowiązkowa dla miłośników makaronów.
Składniki na 3 porcje:
180 gramów makaronu tagliatelle lub pszennego pełnoziarnistego
250 gramów mięsa z piersi kurczaka
30 gramów pomidorów suszonych, po odsączeniu
100 gramów szpinaku
80 gramów śmietany 12%
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz, czosnek w proszku, papryka słodka w proszku
Przygotowanie:
Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w sosie sojowym. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy kurczaka i smażymy przez około 4-5 minut. Następnie dodajemy suszone pomidory, szpinak, przyprawy i całość podsmażamy. Dodajemy małymi porcjami śmietanę, przesmażamy, a gdy danie będzie gotowe dodajemy makaron.
Porcja dostarcza około 440 kcal,
28,3 g białka, 13 g tłuszczu, 55, 1 g węglowodanów.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności
Najnowsze komentarze