Jesienne słodkości zagościły na talerzach Seniorów ?
 
Zaproponowałam deser z prażonym jabłkiem i cynamonem. Cynamon to niesamowita prozdrowotna przyprawa, którą warto dodawać do owsianek, deserów i domowych wypieków. W swoim składzie posiada: olejki eteryczne, które zawierają aldehyd cynamonowy, flawonidy, taniny cynamonowe. Substancje te działają przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie.
Cynamon wspiera procesy trawienne. Jego działanie wykorzystywane jest u osób: z jelitami drażliwymi, cierpiących na niestrawność, borykających się z biegunkami, zaparciami, wzdęciami.
 
Dodatkowo pojawiło się ciasto kruche ze śliwkami i bezą ?
Dla wzbogacenia diety Seniorów do przyrządzenia ciasta kruchego dodałam mąkę pszenną pełnoziarnistą, zasobną w błonnik, witaminy i minerały.
 
Błonnik to pożywka dla naszych dobrych kultur bakterii, które znajdują się w jelicie grubym. Dziennie warto dostarczyć do organizmu około 25 gramów błonnika. Błonnik znajdziemy w warzywach, owocach, kaszach, produktach pełnoziarnistych, orzechach, nasionach. ?
Dziękuję za kolejne miłe spotkanie! Do zobaczenia za dwa tygodnie ?