Dziś jest Dzień Chleba ???

Jeśli pieczywo to jakie: jasne, czy ciemne? ? Kiedy mam wybór zawsze wybieram ciemne. Nie dlatego, że tak wypada, bo jest zdrowsze (co jest dużym atutem), ale właśnie ciemne pieczywo bardziej mi smakuje.
Pieczywo pszenne pełnoziarniste, żytnie razowe daje uczucie sytości na dłużej, co dla mnie jest bardzo ważne. Nie chcę czuć głodu dwie godziny po zjedzeniu śniadania, czy kolacji.

Tak w ogóle kupuję pieczywo w Biedronce, kiedy nie mam czasu podjechać do piekarni. W marketach też znajdziemy pieczywo z dobrym składem.

Pieczywo godne polecenia z Biedronki??

• Chleb żytni z maślanką

W składzie znajduje się: mąka ŻYTNIA (61%), woda, maślanka 6,0% (MLEKO, maślanka), sól.

Wartość odżywcza (w 100g produktu): wartość energetyczna – 879kJ / 208kcal; tłuszcz – 1,2g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,3g; węglowodany – 42g; w tym cukry – 1,7g; błonnik – 4,8g; białko – 4,3g; sól – 1,2g.

• Chleb słonecznikowy, 480 g

Składniki: mąka (ŻYTNIA 41%, PSZENNA 10%), woda, słonecznik (11%), sól, drożdże, słód JĘCZMIENNY.

Wartość odżywcza (w 100g produktu): wartość energetyczna – 1095kJ / 260kcal; tłuszcz – 6,6g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,8g; węglowodany – 39,2g; w tym cukry – 1,4g; błonnik – 6,4g; białko – 7,9g; sól – 1,15g.

• Bułka grahamka, 70 g

Składniki: mąka PSZENNA graham 45%, woda, mąka PSZENNA 16%, drożdże, olej rzepakowy, sól, cukier, gluten PSZENNY, środek do przetwarzania mąki: E300.

Wartość odżywcza (w 100g produktu): wartość energetyczna – 988kJ / 234kcal; tłuszcz – 2,3g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2g; węglowodany – 43g; w tym cukry – 3,7g; błonnik – 7,7g; białko – 6,5g; sól – 1,3g.

• Bułka vita, 70 g

Składniki: mąka PSZENNA (53%), woda, mieszanka piekarska [siemię lniane, nasiona słonecznika, mąka PSZENNA (2%), sól, gluten PSZENNY, łamane ziarna ŻYTA, łamane ziarna PSZENICY, łamane ziarna SOI, otręby PSZENNE, mieszanka witamin i składników mineralnych [węglan wapnia, maltodekstryna, tlenek magnezu, difosforan żelaza (III), witamina D (cholekalcyferol), kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy)], mąka ŻYTNIA fermentowana, łamane ziarna słodu PSZENNEGO, ekstrakt ze słodu JĘCZMIENNEGO, cukier, mąka ze słodu JĘCZMIENNEGO, mąka SOJOWA, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy], nasiona słonecznika, nasiona SEZAMU, drożdże, olej rzepakowy.

Wartość odżywcza (w 100g produktu): wartość energetyczna – 1288kJ / 307kcal; tłuszcz – 8,5g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1,3g; węglowodany – 41g; w tym cukry – 3,3g; błonnik – 9,9g; białko – 12g; sól – 0,9g; Witamina D 1,7μg, Kwas Foliowy 72,3μg; Magnez 126mg; Żelazo 4mg.

W diecie liczy się różnorodność, więc nigdy nie skupiam się na jednym rodzaju pieczywa. Do tego zachęcam też swoich Pacjentów.

Jeśli lubisz jasne pieczywo to w porządku!?

Potencjał zdrowotny tkwi w dobrze skomponowanym posiłku. Można wzbogacić kanapki w warzywa, kiszonki, zieleninę, dobrej jakości wędlinę, hummus, świeże zioła, przyprawy. Zwykła kanapka może dostarczyć wiele dobrego ?
.
.
.
Post nie jest sponsorowany.