Starasz się jeść sezonowo??
 
Ja swoje menu wzbogaciłam w śliwki, jabłka, figi oraz dynię ?Jesienią nie może ich zabraknąć ?
 
FIGI są źródłem witaminy B6, miedzi, magnezu, manganu, potasu, kwasu pantotenowego. 100 gramów tych owoców dostarcza 74 kalorii. Figi dostarczają nam też fitosteroli, dzięki którym pomagają w normalizacji stężenia cholesterolu we krwi. Od dawna wiadomo, że figi wspomagają trawienie, zapobiegają zaparciom i regulują ciśnienie. Dzięki zawartości żelaza polecane są w leczeniu anemii. Figi są jednym z najlepszych źródeł wapnia wśród owoców! 100 gram fig dostarcza tyle samo wapnia co szklanka mleka.
 
DYNIA jest bogata w cynk i witaminę C, które są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego. Kubek (245 g) gotowanej dyni zawiera ponad 11 miligramów witaminy C (19% dziennego zapotrzebowania)! Ma mnóstwo witaminy A, witaminę C i E, a wszystkie te witaminy skutecznie walczą ze zmarszczkami. Już jeden kubek gotowanej dyni (245 g) zawiera 3 g błonnika (11% dziennego zapotrzebowania na błonnik) i dostarcza tylko 49 kalorii.
 
ŚLIWKI są źródłem wielu witamin i minerałów, a szczególnie: potasu, beta-karotenu, witaminy K oraz boru, który wpływa na dostępność wapnia i zapobiega osteoporozie. Dostarczają przeciętnie 30-60 kcal/100 g. Zawierają sporo błonnika oraz cennych związków biologicznie czynnych, między innymi polifenoli. W badaniach opisano wiele działań farmakologicznych polifenoli, w tym właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, antymutagenne, przeciwcukrzycowe i przeciwzapalne.
 
JABŁKA zawierają witaminę C, witaminę K, witaminę B2, witaminę B6, witaminę A, witaminę E, witaminę B1, kwas foliowy, kwas pantotenowy, potas, mangan, żelazo, wapń, magnez, fosfor, miedź, polifenole, pektyny. Zawartość rozpuszczalnych frakcji błonnika w jabłkach stanowi pożywkę dla dobrych dla naszego organizmu bakterii probiotycznych i umożliwia ich namnażanie co przekłada się na odporność organizmu i stan jelit. Badania pokazują, że jabłka wykazują działanie przeciwnowotworowe, wpływają korzystnie na układ krążenia, sprzyjają odchudzaniu, zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.
 
Niesamowite, ile cennych składników dostarczają warzywa i owoce. Nic tylko jeść na zdrowie! ?