Czujesz osłabienie, senność, ból głowy dwie lub trzy godziny po posiłku?
 
To znak, że możesz mieć hipoglikemię reaktywną ?
 
HIPOGLIKEMIA to spadek stężenia glukozy we krwi poniżej fizjologicznego zakresu.
Za taki zakres uważa się wartości oznaczone na czczo mieszczące się w przedziale 70 – 99 mg/dl (3,9 – 5,5 mmol/l).
 
U osób zdrowych wartości mniejsze od 54 mg/dl (3 mmol/l) uznaje się za hipoglikemię.
W przypadku pacjentów chorych na cukrzycę Polskie Towarzystwo Diabetologiczne określa hipoglikemię jako wartości poniżej 70 mg/dl (3,9 mmol/l), niezależnie od występowania jej objawów.
 
Hipoglikemia po posiłkach bywa zaliczana do objawów stanu przedcukrzycowego i wiąże się z insulinoopornością. W tym kierunku warto wykonać odpowiednią diagnostykę w porozumieniu z lekarzem.
Pomocne w przypadku hipoglikemii reaktywnej jest:
-przestrzeganie zasad diety z niskim indeksem glikemicznym,
-odpowiednie spożycie białka, tłuszczów, węglowodanów złożonych, błonnika oraz wody w ciągu dnia zgodne z zapotrzebowaniem
-wyeliminowanie/mocne ograniczenie węglowodanów prostych (słodyczy, słodzonych napojów)
-właściwy dobór ilości spożywanych posiłków.
 
W przypadku zaobserwowania u siebie objawów hipoglikemii – a co gorsze powtarzających się kilkukrotnie, trzeba koniecznie skonsultować się z lekarzem.
Inne objawy hipoglikemii reaktywnej:
-kołatanie serca
-drżenie ciała
-niepokój i lęk.
 
W kontekście wyjścia z zaburzeń hormonalnych, hipoglikemii reaktywnej bardzo ważne są przeciwzapalne tłuszcze w diecie, które warto wprowadzić do codziennego menu: oliwę z oliwek, olej lniany, orzechy, nasiona, pestki w odpowiedniej ilości dla każdego ??