ANTYOKSYDANTY
.
Co to takiego? W uproszczeniu to wymiatacze wolnych rodników.
Wolne rodniki wywołują chaos w naszym organizmie na poziomie komórkowym. Nie wchodząc w szczegóły, dla Nas oznacza to szybsze starzenie się oraz degradację DNA ? Pojawia się obraz chorób autoimmunologicznych (np. Hashimoto) oraz nowotworów.
Antyoksydanty, które znajdziemy w owocach, warzywach, przyprawach, ziołach są niezbędne do hamowania stresu oksydacyjnego ??
Owoce potrafią być niezwykle zasobne w te cenne związki antyoksydacyjne ????
Osoby z insulinoopornością, cukrzyca, osłabioną wątrobą, potrzebują zwracać większą uwagę na ilość, rodzaj, kompozycje posiłków, ze względu na zawartość cukru w owocach. Podjadanie owoców pomiędzy posiłkami będzie działać bardzo niekorzystanie. Lepiej sprawdzą się na deser, po konkretnych posiłkach.
Pomimo, że są bardzo zdrowe to od nich również możemy przytyć, jeśli będziemy je często podjadać w ciągu dnia (doprowadzą do nadwyżki kalorycznej w diecie). ?
.
.
Osoby z zespołem jelita drażliwego, SIBO, chorobami zapalnymi jelit wymagają indywidualnego podjęcia. W tych przypadkach przygotowanie, obróbka termiczna, rodzaj owoców odgrywa największe znaczenie.
.
.
.
Skoro mamy sezon to korzystajmy z naturalnych słodkości ?