SAŁATKA Z MAKARONEM, FETĄ I WARZYWAMI 
 
Świetnie się sprawdzi do pracy ? Sycąca i zasobna w cenne składniki odżywcze ?
 
Składniki:
▪️50 g makaronu świderki (waga przed ugotowaniem)
▪️1/2 małej cebuli (35 g)
▪️5 pomidorków cherry (100 g)
▪️1 mała cukinia (225 g)
▪️1/4 papryki (40 g)
▪️40 g sera feta
▪️1 łyżeczka oliwy
▪️świeża natka pietruszki
Sos:
▪️1 łyżeczka oliwy
▪️1 łyżeczka soku z cytryny
▪️3 szczypty oregano
▪️1 szczypta soli
▪️2 szczypty czosnku w proszku
▪️3 szczypty pieprzu
▪️1/2 łyżeczki miodu (7 g)
 
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Warzywa umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w kosteczkę, cukinię i pomidorki w ćwiartki. Paprykę pokroić w paseczki.
Cebulkę zeszklić na łyżeczce oliwy, podlać wodą i dodać cukinię. Dusić około 3 minuty i dodać paprykę. Patelnię przykryć pokrywką na kilka minut. W między czasie przygotować sos – wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Gdy warzywa będą gotowe przełożyć do pojemniczka, dodać makaron, pokruszoną fetę i polać sosem. Całość delikatnie wymieszać. Udekorować pietruszką. ?️
 
Całość ~ 480 kcal
 
Lubicie tego typu sałatki? ?