Witamina C jest niezbędnym składnikiem naszego pożywienia.  Organizm ludzki nie jest w stanie jej wytwarzać, dlatego musi polegać na zasobach otrzymywanych z pokarmu. Jest silnym antyoksydantem, który wpływa na prawidłowy wzrost i naprawę komórek. 

 

Głównym źródłem witaminy C są warzywa i owoce.  Najwięcej jej znajdziemy w owocach dzikiej róży oraz aceroli. Źródłem witaminy C są również: czarna porzeczka, natka pietruszki, papryka czerwona, papryka żółta, pomarańcza, szpinak, jarmuż, chrzan, kalafior, poziomka, kiwi, cytryna, czosnek, kapusta, pomidor, pory.  Średnim źródłem są: ziemniaki, sałata, cebula.

Witamina C bierze udział w wielu kluczowych procesach zachodzących w organizmie:

-odgrywa kluczową rolę w produkcji kolagenu, białka występującego w dużych ilościach w tkankach łącznych, takich jak skóra, włosy, stawy, kości i naczynia krwionośne,

-utrzymuje skórę w zdrowiu, chroniąc ją przed uszkodzeniami oksydacyjnymi powodowanymi przez słońce i ekspozycję na zanieczyszczenia, takie jak dym papierosowy lub ozon,

-wzmacnia system immunologiczny i zapobiega infekcjom wirusowym i bakteryjnym, zapobiega przeziębieniom,

-obniża poziom histaminy, dlatego jest pomocna w leczeniu wszelkich odczynów alergicznych,

-odpowiedni poziom witaminy C poprawia utrzymać prawidłową wagę ciała,

-pomaga zapobiegać uszkodzeniom komórek, neutralizując wolne rodniki, które mogą powodować stres oksydacyjny i stany zapalne w organizmie

Oznaki niedoboru:

-łatwe siniaczenie

-powoli gojące się rany

-opuchnięte stawy

-krwawienie dziąseł

-niedokrwistość z trwałego niedoboru żelaza

-słaba odporność

-zmęczenie i zły nastrój

 

W celu zachowania zdrowia powinniśmy dostarczać minimum 75 mg w przypadku kobiet, 90 mg w przypadku mężczyzn. Sytuacje i stany takie jak ciąża, karmienie piersią, podeszły wiek, ciężki wysiłek fizyczny, palenie papierosów, anemia, infekcje, alergie zwiększają dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

 

Warto pamiętać, że witamina C jest antagonistą witaminy B12, co oznacza, że osłabia działanie tej witaminy. Wiedza ta jest przydatna przy jednoczesnym spożywaniu innych leków, bądź suplementów.

 

Autor: inż. Anita Kłosowska

Źródła:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15150630/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9436614/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12898492/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27726828/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16911372/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29099763/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15743017/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20515554/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16332652/