Znalazłam bardzo ciekawe badanie, w którym kobiety z nadwagą i otyłością podzielono na 2 grupy. Kobiety te przez 12 tygodni były na diecie 1400 kcal i spożywały 3 posiłki w ciągu dnia. Różnica między grupami polegała na różnej kaloryczności posiłków w ciągu dnia.
Grupa nr 1

8:00 – 700 kcal
13:00 – 500 kcal
19:00 – 200 kcal

Grupa nr 2

8:00 – 200 kcal
13:00 – 500 kcal
19:00 – 700 kcal

Średnia utrata wagi:
I grupa – 8,6 kg
II grupa – 3,6 kg

Trójglicerydy:
I grupa: z 179 mg/dl do 119 mg/dl
II grupa: z 178 mg/dl do 204 mg/dl

Glikemia na czczo:
I grupa: poprawa o 11,5%
II grupa: poprawa o 4,2%

Insulina na czczo:
I grupa: poprawa o 51%
II grupa: poprawa o 29%

HOMA-IR
I grupa: poprawa o 57%
II grupa: poprawa o 32,5%

https://cdn.doctorsonly.co.il/2013/07/Jakubowicz-at-al-Obesity-2013-oby20460.pdf

Wnioski
Mimo tej samej kaloryczności diety, kobiety spożywające 200 kcal wieczorem:
-więcej schudły,
-poprawiły się im parametry krwi w porównaniu z grupą 2.
Wieczorne objadanie spowalnia procesy spalania tkanki tłuszczowej i wrażliwość na insulinę. Ogólna kaloryczność diety nie jest jedynym wyznacznikiem skutecznej utraty masy ciała – pory spożycia posiłków i wielkość porcji w danej części dnia również mają znaczenie.