Pomimo stosowania różnych diet, w niektórych przypadkach ciężko jest zgubić kilka kilogramów. Problem ten zwykle dotyka kobiet, gdyż organizm kobiety jest o wiele bardziej skomplikowany. Kobiety miesiączkują, rodzą dzieci, częściej stresują różnymi sprawami, a niekiedy stres zajadają słodyczami. Problemy z utratą wagi mogą wynikać z powodu wysokiego poziomu insuliny we krwi.

Insulina to bardzo ważny hormon w naszym organizmie – odpowiada za stabilizację glukozy we krwi, transportuje energię do komórek, zarówno mięśniowych, jak i tłuszczowych. Każdorazowe spożycie produktów węglowodanowych, czyli produktów zbożowych, jogurtów, mleka, słodyczy, warzyw strączkowych, produktów, nawet jeśli są to węglowodany złożone i z niższym indeksem glikemicznym trzustka wydziela insulinę.

Nadmierne wydzielanie insuliny, które jest odpowiedzią na częste spożycie węglowodanów zapewnia stabilny poziom glukozy we krwi, ale też jest przyczyną nadmiernego odkładania się tkanki tłuszczowej. Insulina ma działanie anaboliczne – budujące – powoduje wzrost syntezy białek, glikogenu, trigliceroli. Ludzie budują tkankę mięśniową lub tłuszczową, zazwyczaj niestety tłuszczową, w momencie kiedy nie uprawiają sportu. Nadmiar cukru we krwi jest bardzo niebezpieczny, ponieważ powoduje uszkodzenie wielu tkanek. Jeśli w danym momencie nie ma wydatku energetycznego insulina przetransportuje nadwyżki energetyczne do komórek magazynujących.

Organizm reaguje na gryzienie, słodki smak wyrzutem insuliny, co za tym idzie odkładanie w tkankę tłuszczową. W diecie problematyczne mogą być: cukier, słodziki, owoce, marchew, burak, dynia, częste podjadanie, odczucie smaku – woda z cytryną, guma do żucia.
Tycie może być również skutkiem nadużywania produktów bogatych w białko. Białka składają się z aminokwasów glukogennych, czyli takich które mogą być zamienione w glukozę.

Tłuszcze to jedyny makroskładnik, który nie oddziałuje na poziom insuliny. Tłuszcze powinny być jak najmniej obrobione termicznie. Z tłuszczy roślinnych polecam olej kokosowy, awokado, oliwę z oliwek extra virgin.

Co to właściwe jest insulinooporność?
Nadmiar insuliny w organizmie, niewspółmiernie do tego co zostało zjedzone wytwarza się w efekcie różnych czynników. Wówczas dochodzi do wahania cukru, pojawia się hipoglikemia, a następnie kortyzol (hormonu stresu). Jeśli pojawia się stres wytwarzają się prozapalne cytokiny, a skutkiem tego część tkanek przestaje reagować na insulinę. Efekt jest taki, że trzustka produkuje coraz więcej insuliny, aby móc stabilizować poziom cukru we krwi.
Hormonem antagonistycznym do insuliny jest glukagon, który angażuje tkankę tłuszczową do procesów energetycznych. Kiedy insulina w organizmie jest stale podwyższona to glukagon jest zablokowany. Zaczynają się tworzyć dysproporcje w budowie ciała, następnym etapem jest stan przedcukrzycowy, a później cukrzyca.

Insulinooporność może wynikać nie tylko ze spożycia nadmiaru węglowodanów. Może być związana z autoagresją, wytwarzaniem hormonów antagonistycznych w stosunku do insuliny – kortyzolu, glukagonu, hormonów tarczycy.
Jakie mogą być symptomy świadczące o insulinoooporności:
-częste uczucie zmęczenia
-senność po posiłkach
-spadki cukru
-otyłość
-częste podjadanie
-PCOS
-wysoki poziom testosteronu u kobiet
-niski poziom testosteronu u mężczyzn

Walka z insulinooporością jest ciężka i potrzebna jest ogromna dawka motywacji. Dieta powinna być indywidualnie dopasowana do stanu zdrowia, stylu życia. Dwie osoby na takiej samej diecie mogą zupełnie inaczej reagować, z powodów hormonalnych, sposobu życia, historii wcześniejszych diet, składu ciała. Bardzo istotne jest to, aby odpowiednio dopasować spożycie węglowodanów w ciągu dnia, gdyż one mają największy wpływ na wyrzut insuliny. Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek diety warto zrobić podstawowe badania typu morfologia, hormony tarczycy TSH, FT3, FT4, białko całkowite oraz zbadać poziom insuliny na czczo, godzinę i dwie po obciążeniu glukozą (75g). Do tego krzywa cukrowa.

 

 

Bibliografia:
1. Andrew M. Freeman i in. Insulin Resistance. StatPearls Publishing; 2019 Jan.
2. Dimitriadis G. I in. Insulin effects in muscle and adipose tissue. Diabetes Res Clin Pract. 2011 Aug;93 Suppl 1:S52-9
3. Raphael Sirtoli, The ultimate Guide to Insulin, Insulin resistance and more. Sarah Neidler, Jan 22 2019.
4. Charlotte Lillis, Natural ways to improve insulin sensitivity. Medical News Today, Fri 29 March 2019. [https://www.medicalnewstoday.com/articles/323027.php]

 

Autor: inż. Anita Kłosowska